Malin Abrahamsen

Hva er ditt navn og din arbeidstittel?

15942309_943483352418546_2068377830_nJeg heter Malin Abrahamsen og er avdelingsingeniør på ALOMAR.

Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?

En masse, masse tilfeldigheter! Jeg studerte litteratur på universitetet men ønsket å jobbe med miljø og fornybar energi. På studiet «Energi, Klima og Miljø» ved UiT oppdaget jeg miljøovervåking med satellitt og databehandling, og syntes det var gøy. Da jeg søkte jobb oppdaget jeg LiDAR-miljøet på ALOMAR. 10-årsplaner er for tullinger.

Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.

Arbeidsdagen min er veldig variert. På en vanlig uke kan jeg gjøre lidarmålinger med 4 forskjellige lidarer, ha ballongslipp og foredrag for studenter, gå rundt på en myr sent på kvelden for å vedlikeholde et meteorkamera, analysere data fra forskjellige instrumenter, eller jobbe som prosjektleder- eller medarbeider på prosjekter innen alt fra satellitter til fjernmålingsinstrumenter.

Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?

Jeg søkte på den. Til og med etter fristen, så det beviser bare at det aldri skader å spørre.

Hva liker du aller best med jobben?

13920756_831734333593449_454606735285801208_nJeg liker at den er så variert, og veldig fleksibel. Det er aldri godt å vite på forhånd hva dagen går til.

Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?

Min utdannelse er lite spesialisert. Det er ofte en utfordring for nyutdannede, men det har faktisk vært en fordel for meg. Å omstille seg raskt og kunne sette seg inn i nye områder har vært veldig nyttig.

Hva var favorittfag(ene) på skolen?

Jeg likte de fleste fagene, men matte og engelsk var nok favorittene. På universitetet har jeg uten tvil hatt mest moro med programmering, noe som helt sikkert har sammenheng med forkjærligheten for både språk og logikk.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Dersom jeg kunne valgt på nytt ville jeg fokusert på analyse- og programmeringsfagene tidligere, med en gang jeg oppdaget at det var gøy. Det er ofte en fordel å være spesialist og ikke generalist (selv om jeg har være heldig), og i stedet for å følge «planen» er det alltid lurt å snu seg mot det man synes er moro så fort som mulig. Det er ikke mange feil man kan gjøre i studieplanen så lenge man fyller den med ting man synes er gøy å drive med.

Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?

Jeg er glad for fagene jeg tok i prosjektledelse og programmering, de har begge vært veldig anvendelige. I tillegg fikk jeg mye arbeidserfaring og ledererfaring fra frivillig arbeid, og selv om det er vanskelig å kombinere med tidskrevende realfagsstudier til tider, har det vært veldig nyttig.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Mulighetene er flere enn du tror. Det er en del opplagte fagretninger, men uansett hva du interesserer deg for, så kan det kombineres med en karriere innen rombransjen dersom du finner rett inngang. Den er også betraktelig lettere å finne dersom du gjør noe du liker og er god i. Prosjektledelse, økonomi, språk og litteratur, programmering, biologi, fysikk…. Alt har sin plass, og noen der ute trenger det du kan.

 

Malin Abrahamsen

En av de ansatte ved Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research (ALOMAR) er Malin Abrahamsen. Hun er avdelingsingeniør og jobber blant annet med lasere og andre instrumenter i et ganske variert arbeidsdag.

Les mer
Tarjei Antonsen

I dag jobber jeg med noe som jeg bare trodde var fiksjon da jeg var yngre. Rakettforskning? Ja jøss. Det var noe bare NASA og Sovjet drev med, tenkte jeg (og resten av landet). Det er langt i fra sannheten. Rakett- og satellittforskningen i Norge blomstrer og kommer til å bli viktigere de neste årene.

Les mer
Tine Nathalie Joramo

Tine Joramo jobber som elektronikkingeniør ved nasjonalt senter for romrelatert opplæring. I tillegg til å undervise videregående elever i telemetri, være instruktør på utallige kurs er hun også prosjektleder.

Les mer
Marianne Moen

Marianne Moen jobber som kommunikasjonssjef ved Norsk Romsenter. Hun har realfaglig bakgrunn og har tidligere jobbet som vitenskapsjournalist i NRK. Hun er opptatt av naturvitenskap og kommunikasjon.

Les mer
Eline Oftedal

Eline Oftedal leder bransjeorganisasjonen for norske rombedrifter (NIFRO) som har som mål å videreutvikle den norske romaktiviteten. Eline har stor interesse for teknologi og romvirksomhet og elsker å fortelle folk om det.

Les mer
Are Raklev

Are Raklev jobber som professor i teoretisk fysikk ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har alltid vært drevet av å lære og forstå hvordan universet dypt sett virker og er tilhenger av å ha det gøy med det man gjør.

Les mer
Ingrid Hanssen

Ingrid Hanssen jobber som avdelingsingeniør ved Andøya Space Center, avd. Space Systems, seksjon ALOMAR. Ingrid har valgt en utdanning som sivilingeniør i romfysikk (MSc) fra UiT Norges Arktiske Universitet. På ALOMAR bruker hun laser for å gjøre målinger høyt oppe i atmosfæren.

Les mer
Jørgen Ilstad

Jørgen Ilstad er Sivilingeniør Romteknologi. Han er idag ansatt som "On-board Computer and Datahandling Engineer" ved European Space Technology Center (ESTEC) i Noordwijk Nederland. ESTEC er en del av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Jørgen startet sin karriere ved det som idag er Andøya Space Center.

Les mer
Brage W. Johansen

Brage W. Johansen er leder for et norsk teknologiselskap Zaptec som utvikler ekstrem elektronikk for elbiler, kraftoverføring, solcelleanlegg og romfart. Space avdelingen deres har partnere som ESA, NASA og Mars Institute.

Les mer