Marianne Moen

Hva er ditt navn og din arbeidstittel?

Fotograf Trude Eng

Marianne Moen, avdelingsdirektør for kommunikasjon ved Norsk Romsenter

Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?

Utgangspunktet var at jeg likte naturvitenskap og begynte på MatNat ved Universitetet i Oslo da jeg var ferdig på videregående. At det ble geologi er litt tilfeldig, her snakker vi om en nokså vinglete student som tok en bachelor i matte, fysikk og nordisk arkeologi i tillegg til geofag. Masteren ble i geologi, men da jeg var ferdig, havnet jeg ikke i oljesektoren som de fleste av medstudentene mine. Av alle steder fikk jeg jobb i NRK, og var jeg vitenskapsjournalist i 14 år før jeg begynte på Romsenteret. Begge jobbene har dreid seg om en kombinasjon av naturvitenskap og kommunikasjon.

Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.

Romsenteret er en etat under Nærings- og fiskeridepartementet og holder til i Oslo. Det høres kanskje litt tørt ut, men vi driver egentlig med det samme som NASA. Nå skal det sies at NASA nok har litt større budsjetter og en mengde astronauter, men i prinsippet dreier det seg om å få så mye som mulig igjen for de pengene som landet investerer i romvirksomhet. Dagen i dag har vært ganske typisk. Den begynte med at jeg holdt foredrag for 60 åtteklassinger om romfart og satellitter. De spør om mye rart og det er utrolig morsomt å ha dem på besøk. Så har jeg skrevet noen eposter og brev, diskutert et anbud med en kollega, svart på mange telefoner og tenkt vinkling for en sak vi skal skrive. Og masse andre småting som bare skal gjøres.[faktaboks]»Nerdeinteressene sammen med fortellerglede er en bra kombinasjon.» – Marianne Moen, avdelingsdirektør for kommunikasjon ved Norsk Romsenter[/faktaboks]

Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?

Jeg søkte:)

Hva liker du aller best med jobben?

Muligheten til å fortelle om alle de interessante prosjektene som har med verdensrommet å gjøre. Alt fra teknologien bak høydemålinger fra satellitter til utforskning av universet.

Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?

Kourou i Fransk Guyana i 2015, jeg fikk bli med ESA på tur da de skulle skyte opp Sentinel-2A med Vega.

Jeg kunne ikke ha skrevet og snakket om naturvitenskap og teknologi uten å kunne noe om disse fagene. Og det ville blitt stusslige foredrag hvis jeg ikke likte å snakke for folk, eller å skrive. Så nerdeinteressene sammen med fortellerglede er en bra kombinasjon.

Hva var favorittfag(ene) på skolen?

Historie og matte. Historie fordi vi hadde en utrolig bra lærer på videregående. Matte fordi det var system og logikk. Glemte musikk, det var et fint fag på barneskolen.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Hm. Vanskelig å si. Det kunne blitt statsvitenskap eller juss, men jeg tror egentlig at jeg hadde havnet på naturvitenskap fordi det er så grunnleggende viktig for forståelsen av hvordan verden er skrudd sammen. Og så er det ingen grenser for alt vi ikke vet, så det går an å forske videre i all evighet. I tillegg er det praktisk fordi teknologien er så grunnleggende for de livene vi lever i dag.

Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din? Grundighet.

Å jobbe med å forstå det jeg skulle lære helt til jeg skjønte det ordentlig. Ikke bare gulpe det opp til eksamen, men kunne det så skikkelig at jeg husket det og kunne bruke det i andre fag.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Velg fag du liker, jobb skikkelig og få med deg et semester eller mer i utlandet.

 

Malin Abrahamsen

En av de ansatte ved Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research (ALOMAR) er Malin Abrahamsen. Hun er avdelingsingeniør og jobber blant annet med lasere og andre instrumenter i et ganske variert arbeidsdag.

Les mer
Tarjei Antonsen

I dag jobber jeg med noe som jeg bare trodde var fiksjon da jeg var yngre. Rakettforskning? Ja jøss. Det var noe bare NASA og Sovjet drev med, tenkte jeg (og resten av landet). Det er langt i fra sannheten. Rakett- og satellittforskningen i Norge blomstrer og kommer til å bli viktigere de neste årene.

Les mer
Tine Nathalie Joramo

Tine Joramo jobber som elektronikkingeniør ved nasjonalt senter for romrelatert opplæring. I tillegg til å undervise videregående elever i telemetri, være instruktør på utallige kurs er hun også prosjektleder.

Les mer
Marianne Moen

Marianne Moen jobber som kommunikasjonssjef ved Norsk Romsenter. Hun har realfaglig bakgrunn og har tidligere jobbet som vitenskapsjournalist i NRK. Hun er opptatt av naturvitenskap og kommunikasjon.

Les mer
Eline Oftedal

Eline Oftedal leder bransjeorganisasjonen for norske rombedrifter (NIFRO) som har som mål å videreutvikle den norske romaktiviteten. Eline har stor interesse for teknologi og romvirksomhet og elsker å fortelle folk om det.

Les mer
Are Raklev

Are Raklev jobber som professor i teoretisk fysikk ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har alltid vært drevet av å lære og forstå hvordan universet dypt sett virker og er tilhenger av å ha det gøy med det man gjør.

Les mer
Ingrid Hanssen

Ingrid Hanssen jobber som avdelingsingeniør ved Andøya Space Center, avd. Space Systems, seksjon ALOMAR. Ingrid har valgt en utdanning som sivilingeniør i romfysikk (MSc) fra UiT Norges Arktiske Universitet. På ALOMAR bruker hun laser for å gjøre målinger høyt oppe i atmosfæren.

Les mer
Jørgen Ilstad

Jørgen Ilstad er Sivilingeniør Romteknologi. Han er idag ansatt som "On-board Computer and Datahandling Engineer" ved European Space Technology Center (ESTEC) i Noordwijk Nederland. ESTEC er en del av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Jørgen startet sin karriere ved det som idag er Andøya Space Center.

Les mer
Brage W. Johansen

Brage W. Johansen er leder for et norsk teknologiselskap Zaptec som utvikler ekstrem elektronikk for elbiler, kraftoverføring, solcelleanlegg og romfart. Space avdelingen deres har partnere som ESA, NASA og Mars Institute.

Les mer