Tine Nathalie Joramo

Hva er ditt navn og din arbeidstittel?

Jeg heter Tine Joramo og er elektronikkingeniør for NAROM

Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?

885622_10152660575400243_14642828_oJeg har vært interessert i elektronikk så lenge jeg kan huske. Faren min jobbet på P3C Orion og lot meg være med i ny og ne. Her var det mye elektronikk som jeg hadde veldig lyst å lære mer om. Det var nok her min interesse startet. I tillegg fikk jeg være assistenten hans da han etter arbeidstid hjalp til med å vedlikeholde «kabelbua» slik at folk fikk tv-signal. Da fikk jeg lov å koble ledninger og hjelpe til med å stille inn parabolene. Deretter gikk det bare en vei!

Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.

Det blir vanskelig å beskrive en typisk arbeidsdag fordi jeg gjør så mye forskjellig.

Grovt oppramset:

  • Kontorarbeid hvor jeg forbereder og dokumenterer arbeid
  • Gjennomføre/utvikle lab-øvelser for kurs
  • Møter
  • Forelese for studenter
  • Kursinstruktør på diverse kurs
  • Undervise Telemetri for romteknologi-elever
  • Gruppeleder på rakettkurs hvor jeg har ansvaret for å få på plass innhold og montering av rakett.
  • Være mission commander i romskipet Aurora
  • Drone
  • +++

Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?

13584914_988670467920805_2964987205820091412_oDa jeg var liten sa jeg at enten skulle jeg jobbe for forsvaret eller ved Andøya Space Center. Du kan si jeg var passelig målrettet.  NAROM utlyste en stilling da jeg nesten var ferdig med min skolegang, og denne var jeg snar å søke på.

Hva liker du aller best med jobben?

Det mye moro jeg holder på med. Akkurat nå er rakett og drone høydepunktene.

Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?

Da ville jeg si mine praktiske ferdigheter.

Hva var favorittfag(ene) på skolen?

Det kommer an på hvor i skoleløpet det er snakk om. Gjennom grunnskolen og videregående var jeg spesielt glad i historie og engelsk. Matematikk var et hat-fag.  Da jeg begynte på høyere utdanning gikk det et lys opp for meg, plutselig var fysikk, matematikk og elektronikk mine absolutt favoritter.

Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?

Jeg er ganske fornøyd med valgene jeg har tatt. Jeg ville kanskje vurdert å ta elektro allerede på videregående nivå. Tidligere var det et krav å ha generell studiekompetanse for å ta ingeniørutdanning. Et naturlig valg ble da å gå allmennfag. Nå har man noe som heter Y-vei slik at de med yrkesfag kan få et tilpasset studieløp og slippe dette kravet.

Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?

Elektronikk og programmering er gjengangere.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?

Det er mange veier til Rom(industrien) 😀
Det fins ingen fasitsvar på hvilken utdanning du bør velge da det er mange varierte yrker innenfor dette feltet. Finn noe som interesserer deg å ta det derfra.  

 

Malin Abrahamsen

En av de ansatte ved Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research (ALOMAR) er Malin Abrahamsen. Hun er avdelingsingeniør og jobber blant annet med lasere og andre instrumenter i et ganske variert arbeidsdag.

Les mer
Tarjei Antonsen

I dag jobber jeg med noe som jeg bare trodde var fiksjon da jeg var yngre. Rakettforskning? Ja jøss. Det var noe bare NASA og Sovjet drev med, tenkte jeg (og resten av landet). Det er langt i fra sannheten. Rakett- og satellittforskningen i Norge blomstrer og kommer til å bli viktigere de neste årene.

Les mer
Tine Nathalie Joramo

Tine Joramo jobber som elektronikkingeniør ved nasjonalt senter for romrelatert opplæring. I tillegg til å undervise videregående elever i telemetri, være instruktør på utallige kurs er hun også prosjektleder.

Les mer
Marianne Moen

Marianne Moen jobber som kommunikasjonssjef ved Norsk Romsenter. Hun har realfaglig bakgrunn og har tidligere jobbet som vitenskapsjournalist i NRK. Hun er opptatt av naturvitenskap og kommunikasjon.

Les mer
Eline Oftedal

Eline Oftedal leder bransjeorganisasjonen for norske rombedrifter (NIFRO) som har som mål å videreutvikle den norske romaktiviteten. Eline har stor interesse for teknologi og romvirksomhet og elsker å fortelle folk om det.

Les mer
Are Raklev

Are Raklev jobber som professor i teoretisk fysikk ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har alltid vært drevet av å lære og forstå hvordan universet dypt sett virker og er tilhenger av å ha det gøy med det man gjør.

Les mer
Ingrid Hanssen

Ingrid Hanssen jobber som avdelingsingeniør ved Andøya Space Center, avd. Space Systems, seksjon ALOMAR. Ingrid har valgt en utdanning som sivilingeniør i romfysikk (MSc) fra UiT Norges Arktiske Universitet. På ALOMAR bruker hun laser for å gjøre målinger høyt oppe i atmosfæren.

Les mer
Jørgen Ilstad

Jørgen Ilstad er Sivilingeniør Romteknologi. Han er idag ansatt som "On-board Computer and Datahandling Engineer" ved European Space Technology Center (ESTEC) i Noordwijk Nederland. ESTEC er en del av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Jørgen startet sin karriere ved det som idag er Andøya Space Center.

Les mer
Brage W. Johansen

Brage W. Johansen er leder for et norsk teknologiselskap Zaptec som utvikler ekstrem elektronikk for elbiler, kraftoverføring, solcelleanlegg og romfart. Space avdelingen deres har partnere som ESA, NASA og Mars Institute.

Les mer