Hva er ditt navn og din arbeidstittel?
Jeg heter Malin Abrahamsen og er avdelingsingeniør på ALOMAR.
Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?
En masse, masse tilfeldigheter! Jeg studerte litteratur på universitetet men ønsket å jobbe med miljø og fornybar energi. På studiet «Energi, Klima og Miljø» ved UiT oppdaget jeg miljøovervåking med satellitt og databehandling, og syntes det var gøy. Da jeg søkte jobb oppdaget jeg LiDAR-miljøet på ALOMAR. 10-årsplaner er for tullinger.
Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.
Arbeidsdagen min er veldig variert. På en vanlig uke kan jeg gjøre lidarmålinger med 4 forskjellige lidarer, ha ballongslipp og foredrag for studenter, gå rundt på en myr sent på kvelden for å vedlikeholde et meteorkamera, analysere data fra forskjellige instrumenter, eller jobbe som prosjektleder- eller medarbeider på prosjekter innen alt fra satellitter til fjernmålingsinstrumenter.
Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?
Jeg søkte på den. Til og med etter fristen, så det beviser bare at det aldri skader å spørre.
Hva liker du aller best med jobben?
Jeg liker at den er så variert, og veldig fleksibel. Det er aldri godt å vite på forhånd hva dagen går til.
Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?
Min utdannelse er lite spesialisert. Det er ofte en utfordring for nyutdannede, men det har faktisk vært en fordel for meg. Å omstille seg raskt og kunne sette seg inn i nye områder har vært veldig nyttig.
Hva var favorittfag(ene) på skolen?
Jeg likte de fleste fagene, men matte og engelsk var nok favorittene. På universitetet har jeg uten tvil hatt mest moro med programmering, noe som helt sikkert har sammenheng med forkjærligheten for både språk og logikk.
Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?
Dersom jeg kunne valgt på nytt ville jeg fokusert på analyse- og programmeringsfagene tidligere, med en gang jeg oppdaget at det var gøy. Det er ofte en fordel å være spesialist og ikke generalist (selv om jeg har være heldig), og i stedet for å følge «planen» er det alltid lurt å snu seg mot det man synes er moro så fort som mulig. Det er ikke mange feil man kan gjøre i studieplanen så lenge man fyller den med ting man synes er gøy å drive med.
Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?
Jeg er glad for fagene jeg tok i prosjektledelse og programmering, de har begge vært veldig anvendelige. I tillegg fikk jeg mye arbeidserfaring og ledererfaring fra frivillig arbeid, og selv om det er vanskelig å kombinere med tidskrevende realfagsstudier til tider, har det vært veldig nyttig.
Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?
Mulighetene er flere enn du tror. Det er en del opplagte fagretninger, men uansett hva du interesserer deg for, så kan det kombineres med en karriere innen rombransjen dersom du finner rett inngang. Den er også betraktelig lettere å finne dersom du gjør noe du liker og er god i. Prosjektledelse, økonomi, språk og litteratur, programmering, biologi, fysikk…. Alt har sin plass, og noen der ute trenger det du kan.