Hva er ditt navn og din arbeidstittel?
Are Raklev, professor i teoretisk fysikk
Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?
Det er endel tilfeldigheter som har ført meg dit jeg endte opp, men jeg har alltid vært drevet av å lære og forstå nye ting. Så det å prøve å forstå hvordan universet dypt sett virker har alltid interessert meg. I tillegg var jeg så heldig at jeg hadde en fantastisk lærer i fysikk når jeg gikk på videregående, Carl Axel Husberg. Han lærte oss ikke bare fysikk, men hvor viktig det er å ha det gøy med det man gjør.
Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.
Jeg jobber på Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Det er en veldig spennende arbeidsplass fylt med masse aktiviteter i alle mulige retninger innenfor fysikken, og en masse flotte ansatte og studenter. For meg så begynner en typisk dag med en kopp kaffe og litt prat med master og doktorgradsstudentene mine for å følge med på hva de gjør.
Det beste med jobben min er å finne ut av hvordan verden fungerer og samtidig få betalt for det.
Are Raklev
Ofte foreleser jeg i et par timer dersom det er i semesteret, og bruker litt tid på å lese fagartikler for å holde meg oppdatert. Inne i mellom der må jeg få tid til lunch sammen med de andre på seksjonen for teoretisk fysikk, og kanskje en koppe kaffe til. Dersom det ikke er kjedelige administrative møter så får jeg også forsket litt, det vil si regnet på problemer samme med studentene mine, eller programmert litt, og lagt inn en kaffepause. Så må jeg svare på eposter, og kanskje skrive litt på noen artikler. Gjerne med en kopp kaffe. Før jeg vet ordet av det er det blitt for sent og jeg må gå hjem igjen.
Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?
Først tok jeg hovedfag i fysikk ved NTNU i Trondheim, før jeg dro til Bergen og tok en doktorgrad der i teoretisk fysikk, selv om jeg brukte det meste av tiden min ved forskningslaboratoriet CERN utenfor Geneve. Etter doktorgraden jobbet jeg i noen år i midlertidige forskerstillinger rundt om i Europa, og deltok i mange internasjonale forskningsprosjekter. Til slutt ble det en ledig fast stilling som førsteamanuensis i Oslo som jeg var så heldig å få. Her har jeg vært siden 2010, og jeg fikk opprykk til professor i 2013.
Hva liker du aller best med jobben?
Det å finne ut av hvordan verden fungerer og samtidig få betalt for det.
Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?
Jeg har nok mest bruk for oppfinnsomhet og god intuisjon for fysikk som jeg har lært meg etter å ha arbeidet med fysikk i mange år. Av de tingene jeg har lært på skolen og som student er det matematikken som er det aller viktigste.
Hva var favorittfag(ene) på skolen?
Stort sett norsk og engelsk. Og så fysikk da selvfølgelig etter at vi begynte med det på videregående.
Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?
Egentlig ikke, jeg synes jeg har vært ganske heldig med valgene mine.
Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?
Jeg tok et år med filosofi mens jeg studerte på NTNU. Det har jeg hatt mye nytte av som teoretiker, både for å forstå verden, og forstå hvordan vi forstår verden, men jeg vet ikke hvordan det ville vært dersom jeg tok en annen retning i fysikken.
Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?
Det viktigste er å ha det gøy med å lære nye ting — lære seg det man er interessert i. Så er det en bestemt ting som er viktige for å kunne forstå verden rundt oss: matematikk. Selv om du ikke er noe geni i matematikk må du lære deg det grunnleggende. Og så er det noen ting som gjør det enklere å jobbe med fysikk i dag, nemlig det å lære seg litt programmering, og kunne skrive godt både på norsk og engelsk.