Da nærmer vi oss slutten på 2022 og ESERO Norway er glad for alle de fine møtene vi har hatt med lærere og elever igjennom året.
I april fikk vi endelig samle skoleelever her på Andøya igjen for en nasjonal CanSat konkurranse, her fikk lagene skutt brusbokssatellittene sine med rakett, analysert data og presentert prosjektet sitt. Lagene fikk også et møte med studenter fra NTNU som driver med sitt eget rakettprosjekt. Vinnerlaget fikk møte resten av Europa i den internasjonale konkurransen i Italia. Vi ønsker at flere skoler skal bli kjent med prosjektet. Derfor samlet vi og NTNU Skolelab ivrige lærere til kurs i november om hvordan man kommer i gang med CanSat på skolen.
Over 1500 elever har fått designet og skutt sine papir- og modellraketter i løpet av året rundt omkring i Norge, og i Mo i Rana ble det storkampanje med over 100 raketter på vitensenteret.
Det er alltid så utrolig spennende å møte ekstra engasjerte barn og lærere, og i Sørfold kommune har en av barnehagene virkelig latt seg inspirere av verdensrommet. De har hatt astronauttrening, laget Marsbase av lego, blitt kjent med Paxi og skutt papirraketter. I begynnelsen av november fikk vi møte ti små astronauter da de la ut på en 200 dagers «Marstur». Vi gleder oss til å møte dem igjen når de «lander» på Mars neste år.
ESERO Norway og Andøya Space Education jobber også sammen med lærerutdanninger og lærerstudenter og i år fikk vi treffe en god gjeng av dem i Bergen der vi hadde verdensromkurs på Høgskolen på Vestlandet.
Vi ønsker å gjøre kursene våre så tilgjengelige som mulig og har derfor så smått startet prosessen med å digitalisere noen av dem. Først ut er en innføring i bruk av prosjektet Astro Pi og programmering. Astro Pi er et internasjonalt skoleprosjekt i regi av ESA og Raspberry Pi Foundation, der elevene skriver programmer og de beste blir sendt ut i verdensrommet og kjørt på den internasjonale romstasjonen.
Vi synes det er kjempeartig å høre at det også er et norskt Mission Space Lab lag som har fått sendetid på ISS i skoleåret 2022/23
Vi i ESERO vet at mange barn og unge er opptatt av å ta vare på kloden vår, og det heier vi på. For å passe på jorda vår, gjør satellitter et kjempeviktig arbeid. Men hva med å også måle luftkvaliteten der man bor? Rundt i hele Europa finnes det luftkvalitetsmålere som kan brukes i undervisning rundt omkring på skoler. Her i Norge finnes det fire stykker å låne – om du ønsker lære mer om det er det bare å ta kontakt med oss.
Verdensrommet er utrolig stort og det er derfor nesten uendelig med muligheter for aktiviteter man kan gjøre og lære av, fra livet på jorda og hvordan vi tar vare på kloden vår – til hvordan man forsker på ukjente planter og fjerne galakser og bruker teknologi og programmering i verdensrommet. Vi håper derfor å møte dere til nye spennende eventyr i 2023 😊
Hilsen Anita Grønseth, ESERO Norway Manager.