Hva er ditt navn og din arbeidstittel?
Maria Hammerstrøm, frilanser innen vitenskapsformidling og vitenskapsrelatert grafisk design.
Hva fikk deg til å velge en karriere innenfor ditt fagfelt?
Jeg utdannet meg opprinnelig til grafisk designer og jobbet som det noen år. Men jeg fant fort ut at dette ikke var nok for meg. Jeg ville lære mer og jeg drømte om å gå på universitetet. Jeg har alltid vært interessert i verdensrommet, og jo større tvilen ble ovenfor designyrket, desto større ble sikkerheten for at jeg skulle studere astrofysikk, som handler om å beskrive verdensrommet rundt oss ved hjelp av fysikkens lover. Jeg føler at jeg har hatt et personlig nært forhold til verdensrommet opp gjennom mye av livet mitt – jeg har tenkt mye på verdensrommet og min plass i det. Det gjorde at jeg fikk lyst til å lære mer om hva som faktisk er der ute, for bedre å forstå universet og hvordan alt henger sammen. Jeg ante ikke hva jeg egentlig skulle bruke utdannelsen til. Jeg bare visste at det var viktig for meg, og at jeg kom til å angre dersom jeg ikke gjorde det.
Karriereveien har egentlig blitt til underveis. Det var en periode jeg var fast bestemt på at jeg skulle bli forsker, men jeg da jeg begynte på mastergraden fant jeg ut at det ikke passet meg. Gjennom årene med astrofysikkstudier har det vist seg at jeg fyller en nisje som ikke mange andre gjør ved at jeg har en bakgrunn som kombinerer vitenskap og grafisk design. Det er en kombinasjon jeg syns er veldig spennende, og det har vist seg å være et behov for akkurat den fagkombinasjonen, som gjør at det er blitt en karriere ut av det.
Fortell litt om ditt arbeidssted og beskriv en typisk dag på jobben for deg.
Som frilanser er jeg min egen sjef og kan jobbe hvor som helst. Jeg jobber mye for meg selv, men har hele tiden kontakt med mange forskjellige kunder om ulike prosjekter. Jeg har gjerne mange prosjekter gående på en gang, og i løpet av en dag kan jeg jobbe med mye forskjellig. En typisk dag kan innebære skriving av tekster som skal formidle vitenskap, gjennomlesing av tekster som andre har skrevet, oversetting av engelske astronomitekster til norsk, oppsett av layout for vitenskapsblader, design av plakater for vitenskapelige arrangementer og illustrering av vitenskapelige konsepter til ulike formål som for eksempel bøker eller apper. Jeg jobber blant annet for European Southern Observatory (ESO), Realfagsbiblioteket ved UiO, Ny Vitenskap, Språkrådet og Dagbladet.
Hva gjorde du for å få den jobben du har i dag?
Jobben jeg har i dag har vokst frem ved at jeg har tatt på meg frilansoppdrag gjennom studiene og sagt ja til alle mulighetene som har dukket opp. Ordet har etter hvert spredt seg og nå kan jeg faktisk ha det som en jobb! Men den kanskje aller viktigste faktoren har vært at jeg har hatt en astronomiblogg – www.astromaria.no – hvor jeg har skrevet jevnt og trutt om astronomi, astrofysikkstudiene mine og designarbeider jeg har gjort relatert til vitenskap. Jeg har brukt mye tid på å prøve å skrive gode, saklige blogginnlegg, for jeg er hele tiden bevisst på at bloggen faktisk representerer meg. Det er mange kunder jeg har i dag som har funnet meg gjennom bloggen, og den fortsetter å gi meg nye muligheter.
Hva liker du aller best med jobben?
Jeg liker at jobben min er så variert og at jeg får være med på så mange spennende prosjekter. Og at jeg får bestemme selv! Det er også gøy å følge med på hvilke nye muligheter som dukker opp jo lenger jeg holder på.
Hvilke av dine ferdigheter får du brukt mest i din jobb?
Det er en blanding av designferdigheter, formidlingsevne, forkjærlighet for språk og generelle fysikk- og astronomikunnskaper. Det er dessuten helt essensielt at jeg er selvstendig og strukturert.
Hva var favorittfag(ene) på skolen?
Engelsk og fysikk.
Dersom du kunne valgt utdanning på nytt, ville du gjort noe annerledes? Hvorfor, hvorfor ikke?
Jeg har allerede vært gjennom to vidt forskjellige utdannelser, så nå er jeg i grunn fornøyd. Jeg tror jeg har funnet en kombinasjon som er midt i blinken for meg. I retrospekt ville jeg nok valgt annerledes når det gjelder spesifikke studieemner i astrofysikkgraden min. Jeg tok – bortsett fra det siste semesteret – alltid de studieemnene som ble anbefalt å ta og vurderte ikke andre emner, så jeg gikk en veldig «trygg» vei.
Hvor du ender opp, handler nok i stor grad om hvilke muligheter du finner og oppsøker, eller hvilke muligheter du skaper selv.
Maria Hammerstrøm
Jeg skulle ønske jeg hadde turt å velge litt annerledes, rettere sagt velge noe som føltes riktig for meg, ettersom det var flere studieemner jeg tok som jeg verken likte eller som viste seg å være spesielt nyttig for meg. Det siste semesteret våget jeg å droppe et anbefalt fysikkemne som jeg ikke likte til fordel for et emne i vitenskapsformidling. Det valget ble jeg veldig fornøyd med!
Er det noe fra utdanningen din som har vist seg å være ekstra nyttig i jobben din?
Jeg tok et formidlingsfag på UiO kalt MNKOM som jeg syns var veldig nyttig, ettersom jeg nå driver mye med formidling. Det er det eneste universitetsemnet jeg har tatt hvor jeg aktivt interagerte og formidlet med studenter fra andre grener av realfag enn mitt eget, og det fikk meg til å se mitt eget fagfelt med nye øyne, og har endret på måten jeg snakker og tenker om det. Det har også vært veldig nyttig å ha vært innom mange ulike disipliner innen fysikken og astrofysikken, slik at jeg kan litt om mange temaer og har en viss oversikt.
Hvilke råd vil du gi til ungdom som ønsker seg en karriere innen rombransjen?
Når du har en idé om hva du er interessert i, finn ut hvilke utdanningsmuligheter som finnes. Det kan også være lurt å utforske internasjonale studiemuligheter. Astrofysikk er et veldig internasjonalt fagfelt og mulighetene kan være noe begrenset innen astrofysikk i Norge, avhengig av hva som interesserer deg. Selv skrev jeg masteroppgaven min i København, fordi det ikke var noen som forsket på det jeg ville jobbe med i Norge, som var aktive galaksekjerner. Dette er også en bra måte å skape nettverk på. Når du har begynt på studier, finnes det en rekke muligheter for sommerskoler og research internships innen astrofysikk, instrumentering, romfart og lignende. Slike muligheter er bra for å finne ut hva du liker og for å få mer praktisk rettet erfaring enn du kanskje får gjennom studieemnene ved et universitet. Og ikke minst for å bli inspirert!
Ikke vær redd for å tenke utradisjonelt og kreativt rundt din fremtidige karriere. Man trenger ikke nødvendigvis bli forsker etter å ha studert astrofysikk. Jeg får veldig ofte spørsmål om hva man egentlig kan bruke astrofysikkutdannelsen til, og det finnes egentlig ikke et enkelt svar. Gjennom en slik utdannelse får man generelle kunnskaper innen astrofysikk, fysikk, matematikk, programmering, osv. som kan brukes på mange forskjellige måter innen ulike yrker. Det finnes flere muligheter enn man klarer å tenke seg. Hvor du ender opp, handler nok i stor grad om hvilke muligheter du finner og oppsøker, eller hvilke muligheter du skaper selv. Finn noe du elsker å drive med, jobb hardt og vær hele tiden åpen for muligheter. Da tror jeg fremtiden ordner seg!